Emil Bituleanu (64 ani) a fost director general al Libra Internet Bank timp de aproximativ 20 de ani, din 2007 până în aprilie 2023, fiind însă, în același timp, un sportiv amator foarte activ, pasionat de triatlon, ciclism și alergare.

Participă frecvent la competiții de triatlon, ciclism sau alergare, atât pe distanțe scurte cât și medii, obținând rezultate notabile la categoria sa de vârstă.

În mai 2024, și-a lansat cartea autobiografică intitulată “Am avut noroc: O poveste personală de la tinerețe la șefia unei bănci”.

Emil Bituleanu va participa la Unstoppable Duathlon și dorim să împărtășim cu voi mentalitatea lui despre pregătire, motivație și plăcerea de a face sport.

Ce te motivează să participi la astfel de competiție?

Și la această competiție, dar și la altele, motivația vine din atmosferă de concurs. Nimic nu se compară cu atmosfera de concurs, cu încărcătura fizică și psihică pe care o găsești numai într-un concurs.

Cum te antrenezi pentru un duatlon și ce sfaturi ai avea pentru cei care doresc să rămână activi la orice vârstă?

Fac antrenamente pentru triatlon, deci nu am un program dedicat duatlonului. În fiecare săptămână am două antrenamente de înot, două de bicicletă și două de alergare; și o zi de pauză. Plus maximum încă  2 ore pe săptămâna de gimnastică / forță. În total, mă antrenez cam 12-13 ore pe săptămână, cu o oarecare pauză în perioada 15 noiembrie – 15 ianuarie.

Cel mai important sfat este acela de a face în așa fel încât să-ți placă. Nu este mai complicat decât atât. Dacă îți place, sigur vei găsi 10 ore pe săptămână pentru antrenamente. Toți cei care s-au apucat de sport și s-au lăsat pe parcurs, s-au lăsat pentru că nu le-a plăcut suficient de mult. Obligațiile de familie, sociale sau profesionale sunt doar scuze; de fapt, dacă s-au lăsat pe parcurs, nu le-a plăcut suficient de mult. Desigur, nu pun la socoteală chestiunile de sănătate.

Cum să faci să-ți placă? Aici deja se complică lucrurile. La mine funcționează următoarele: o uriașă ambiție, o dragoste imensă pentru natură și plăcerea participării la competiții. La alții este posibil să funcționeze altceva, desigur, nu știu.

Cu vârsta, dacă ești sănătos, este chiar și mai simplu; pentru că nu mai aloci timp atracțiilor tinereții și, atunci, ai mai mult timp la dispoziție. Cu o condiție: să nu suferi prea tare datorită faptului că îți scad puterile și că performanțele sportive se tot duc la vale.

Care a fost cea mai memorabilă experiență pe care ai avut-o în timpul unei competiții?

Au fost multe desigur, e greu să aleg una singură. Totuși, a fost foarte tare la primul meu concurs de triatlon, nici nu știam ca că există acest sport. M-a convins un bun prieten să particip la un triatlon cu înot în lacul Scoreiu, pe râul Argeș, urcare pe bicicletă până la Bâlea lac și alergare montană pe la șaua Capra, nu mai țin minte exact. Zero antrenamente, bicicletă MTB împrumutată, de vreo 20 de kg, cu saboții frecând pe jantă. Am terminat, de departe, ultimul. I-am enervat pe cei din Salvare, care erau obligați la bicicletă să stea după ultimul concurent. Și totuși, guess what: mi-a plăcut imens.

Ce mesaj ai dori sa transmiți altor persoane care poate ezită să se implice în activități sportive?

Ce variante mai bune au de a-și petrece timpul liber? Altfel decât în mijlocul naturii, învățând să te cunoști așa cum doar în puține alte condiții poți să o faci, alături de oameni din aceeași comunitate, cu aceleași pasiuni, de obicei oameni de foarte bună calitate, cu care poți lega o conversație, dacă nu chiar o prietenie, imediat, fără probleme.