Mădălina Leonte este de profesie avocat. Rigoarea necesară în meseria pe care o practică este transpusă și în viața sportivă, pe care Mădălina o tratează cu disciplină. Este o fire competitivă și de aici i-a apărut și tentația de a participa la evenimente sportive, unde încearcă mereu să obțină rezultate cât mai bune și să își depășească de fiecare dată limitele.
Locuiește aproape de pădurea Cernica, motiv pentru care aleargă și pedalează des pe acolo, de multe ori alături de soțul ei, Vlad Leonte.
Forța și determinarea ei nu cunosc vârstă, fiind o inspirație constantă în categoria de vârstă 50+. Mădălina va participa la Campionatul Național de Duatlon Offroad organizat de către Unstoppable Sport Club în pădurea Cernica, în data de 3 mai și a fost de acord să răspundă curiozităților noastre.
Ce te motivează să participi la competiții de duatlon/triatlon/alergare și cum reușești să te menții în formă la peste 50 de ani?
Sunt avocat de profesie și sportivă din pasiune. Practic triatlonul la nivel de amator, însă fiecare competiție vine cu un loc pe podium la categoria mea de vârstă. Ce mă motivează? Dorința de a-mi depăși constant limitele și de a demonstra că vârsta nu e un obstacol, ci o stare de spirit.
Cum te pregătești pentru competiția de duatlon și
Sportul m-a învățat echilibrul. Îmi organizez viața astfel încât să pot îmbina cariera cu antrenamentele. Nu este ușor, dar este extrem de satisfăcător. Fiecare sesiune de alergare, de bicicletă sau de înot contribuie la cine sunt azi – mai disciplinată, mai puternică, mai prezentă.
Cum mă pregătesc pentru o competiție de duatlon? Prin antrenamente constante, planificate, adaptate obiectivelor mele. Acord o atenție deosebită recuperării și nutriției, care sunt fundamentale, mai ales după 50 de ani.
Ce rol joacă nutriția și recuperarea în performanța ta sportivă?
Nutriția este combustibilul performanței. Acord o mare atenție alimentației – optez pentru mese echilibrate, bogate în nutrienți, și evit excesele.
Recuperarea este la fel de importantă ca antrenamentul. Mă asigur că dorm suficient, cel puțin opt ore pe noapte, fac stretching, masaje, atunci când e nevoie. Fără o recuperare adecvată nu poți evolua, iar la 50+ devine și mai important să fii atentă la semnalele corpului, el are mereu ceva de spus, trebuie doar să fii dispusă să îl asculți.
Ce sfaturi ai pentru doamnele si domnișoarele care se află la început de drum în acest sport?
Pentru doamnele și domnișoarele care sunt la început de drum în acest sport, le spun sincer: nu e nevoie de talent, ci de perseverență. Începeți cu pași mici, bucurați-vă de fiecare reușită și nu vă comparați cu alții – comparați-vă doar cu cea care erați ieri. Și căutați o comunitate! Energia pozitivă e molipsitoare.
Și un mesaj special pentru femeile adulte care își doresc să se implice în sport: începeți azi. Nu pentru podium, ci pentru voi. Pentru cum vă veți simți, pentru încrederea pe care o veți dobândi, pentru echilibrul pe care vi-l veți regăsi.
Ce provocări ai întâmpinat de-a lungul carierei tale sportive și cum ai reușit să le depășești?
Provocări? Au fost. Gestionarea timpului între avocatură și sport, accidentări minore, perioade de stagnare. Dar fiecare obstacol m-a făcut mai rezistentă și mai conștientă. Nu renunți când iubești ceea ce faci. Te reinventezi.
Nu e niciodată prea târziu să începi. Corpul uman are o capacitate fantastică de adaptare, indiferent de vârstă. Cheia este să începi treptat, să fii constantă și să îți găsești motivația interioară. Sportul oferă încredere, energie și un sentiment unic de împlinire. În plus, ne ajută să fim mai bune în toate celelalte aspecte ale vieții.
Sportul nu are vârstă. Are doar voință.